Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Harry Potter és a Főnix Rendje

Vigyázat!

A szöveget csak saját felelőségre olvasd el mivel elárulja a könyv végét!

 

 Harry Potter 15 éves lett, és a nyarat - szokás szerint - a Privet Drive 4. szám alatt kell töltenie. Azonban a Magnolia közben a fiút és unokatestvérét, Dudleyt megtámadja két dementor. Harry patrónust idéz meg, mellyel elüldözi a dementorokat: tehát varázslatot használ, ami a kiskorú mágusoknak tilos. További problémák elkerülése végett egy mentőcsapat elhozza Harryt a Privet Drive-ról. A nyár végét barátaival, Ronnal és Hermionéval tölti egy sötét, elvarázsolt házban, a londoni Grimmauld téren lévő Black-házban, amit Sirius felajánlottDumbledore-nak, mint a Főnix Rendje főhadiszállását. Harry megismeri a rend tagjait és a Black-család "nemes és nagy múltját".

A fegyelmi tárgyalásra a Mágiaügyi Minisztériumban kerül sor, ahol a teljes Wizengamot tárgyalja Harry ügyét. Arthur Weasley - aki a Mugli Tárgyakkal Való Visszaélési Ügyosztály vezetője - kíséri el Harry-t a minisztériumba. A kihallgatók Cornelius Caramel, Amelina Bones és Dolores Umbridge. Jegyzőkönyvvezetőként jelen van Percy Weasley, a védelem tanújaként pedig megjelenik Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore is. Dumbledore-ral tart tanúként Mrs. Figg is, aki látta a dementorokat, de tanúvallomását nem veszik komolyan. Dumbledore azonban olyan érvekkel áll ki Harry mellett, hogy Caramel végül kénytelen felmenteni Harryt. A tárgyalás alatt többen elcsodálkoznak Harry varázstudásán: már harmadéves tanulóként meg tudott idézni egy inkarnálódott patrónust. Harry nem érti, hogy Dumbledore miért nem szól hozzá és miért nem néz a szemébe. A tárgyalás után Lucius Malfoy is megjelenik, aki gyanút kelt Harryben és Mr. Weasley-ben.

A nyár azonban véget ér, kezdődik az iskola. Az iskolába új sötét varázslatok kivédése(Dolores Jane Umbridge) tanár érkezik, akit egy emberként utál az egész iskola, kivéve a Mardekárosokat.Karácsony előtt még megalapítják a DS-t(Dumbledore Serege,eredetileg Defenzív Szakkör).

Hermionén kívül mindenki ekkor döbben rá, hogy most lesznek az RBF- (Rendes Bűbájos Fokozat-) vizsgák. Új játékosokat választanak a kviddicscsapatokba. Az iskolában egymás után jelennek meg az újabb és újabb oktatási rendeletek, melyek felbolygatják az egész iskola életét.

Harryvel különös dolgok történnek, melyeket senki sem vesz elég komolyan addig, amíg baj nem történik. Ezek után azonban Harry nem veszi komolyan a bajok megelőzését. Az iskolában pedig folytatódnak az egyre érdekesebb események. Az ötödikeseknek pályaválasztási tanácsadáson kell részt venniük. Miközben Harryék már azt sem tudják, hogy mit és mennyit tanuljanak, Hagrid is megbízza őket egy feladattal, amire túl gyorsan mondanak igent. Elkezdődnek az RBF-vizsgák.

Ezután felgyorsulnak az események. Harry folytán bajba kerülnek a barátai és több más ember. Miután sikerült az előző csapdából kiszabadulniuk, rögtön beleesnek egy sokkal nagyobba, ahol már az életük a tét. Néhány felnőtt segítségével sikerül kiszabadulniuk, azonban ez már sajnos Sirius életbe kerül, amit Harry nem tud megbocsátani magának. Harry megtudja, hogy miért akarta megölni őt kiskorában Voldemort, és miért kell visszamennie a Privet Drive 4. szám alá.